Indeks i ładunek glikemiczny

utworzone przez | mar 26, 2024 | Odżywianie | 0 komentarzy

Podstawy zdrowego odżywiania: Rola indeksu i ładunku glikemicznego

Każdy z nas chce żyć zdrowo i mieć ładną sylwetkę. Ale jest  problem, dieta. Nakładając sobie jedzenie na talerz pewnie zastanawialiście się czy właściwie skomponowaliście posiłek. Kluczowe może okazać się zrozumienie dwóch definicji:  indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego. 

rola indeksu i ładunku glikemicznego w codziennej diecie

Zapewne wielu z Was wie co to jest ładunek glikemiczny oraz indeks glikemiczny, ale właściwie dlaczego są one istotne. Opiszmy to w prosty sposób. Zjadamy zupę, ziemniaki, kotlet i sałatkę. Na odpowiedź zjedzonego posiłku wydzielana jest do naszego organizmu insulina, która reguluje utrzymanie cukrów na stałym poziomie. Jeśli ten poziom cukrów jest wysoki to będzie przekształcała węglowodany w tłuszcz. A przez tłuszcz oczywiście przybieramy na wadze.  To pociąga za sobą dalsze konsekwencje: nadwagę, cukrzycę, niedokrwienną chorobę serca, kamice żółciową, czy nawet   nowotwory.  Pytanie brzmi jak utrzymać poziom węglowodanów w krwi na niskim poziomie, aby nie odłożyło się nam to w formie oponki. Czy jest możliwość, aby ograniczyć przekształcanie węglowodanów w tłuszcz. Odpowiedź brzmi tak. Jak to zrobić dowiecie się poniżej.

Co to jest indeks glikemiczny i dlaczego ma znaczenie

IG (Indeks glikemiczny) określa wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu danego produktu w porównaniu do spożycia tej samej ilości węglowodanów ale w postaci czystej glukozy. IG przyjmuje wartość w produktach żywnościowych od 0 do 100 co oznacza jak szybko trawimy produkt i przekształcamy go w glukozę. Im ta wartość mniejsza tym proporcjonalnie mniejsza szansa na odłożenie węglowodanów w formie tłuszczu. Jednak ma on swoje wady, ponieważ nie bierze pod uwagę wielkości porcji jaką zjadasz. Dlatego też pojawia się definicja ładunku glikemicznego.

Jak obliczać ładunek glikemiczny

Uzyskujemy go mnożąc IG produktu przez ilość węglowodanów zawartych w porcji. Następnie wynik dzielimy przez 100. Dzięki temu znamy IG oraz ilość węglowodanów w porcji.

Normy indeksu glikemicznego (IG), ładunku glikemicznego (ŁG) oraz ładunku glikemicznego całodziennej diety.

Komponowanie zbilansowanej diety z uwzględnieniem IG i ŁG

Oczywiście jak sami wiecie nasza dieta nie składa się z spożywania pojedynczych produktów, a na ich łączeniu i tutaj właśnie musimy być najbardziej świadomi podejmowanych wyborów. Poniżej przykład.

Czynniki mające wpływ na indeks glikemiczny produktu.

Praktyczne wskazówki jak zmniejszyć indeks glikemiczny naszego posiłku

Zobacz inne artykuły

Żywienie w sporcie

Żywienie w sporcie

Wśród wszelkich dostępnych badań naukowych panuje przekonanie, iż dieta stanowi bardzo istotny element wpływający na poziom wydolności organizmu. Tyczy się to zarówno osób chcących poprawić sprawność fizyczną czy jakość swojego życia jak i zawodowców dążących do...

czytaj dalej
Energia do ćwiczeń

Energia do ćwiczeń

Ostatnim artykułem który został omówiony w ogólnym zarysie było "żywienie w sporcie". Jak zapewne pamiętacieartykuł został przedstawiony w siedmiu punktach,   a mianowicie: energia, węglowodany, białko, tłuszcze, nawodnienie, witaminy wraz z minerałami...

czytaj dalej

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

terapia SI, treningi, fizjoterapia w jednym miejscu

Umów się na wizytę w naszym gabinecie lub z dojazdem – fizjoterapia dorosłych i dzieci, trening kondycyjny, motoryczny, integracja sensoryczna i masaż. Pracujemy kompleksowo – redukujemy ból, wspieramy sprawność i uczymy świadomej pracy z ciałem.